

Uw partner voor water- en rioolkeuringen
Rioolkeuring:
De Europese Unie legt aan haar deelstaten de verplichting op om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater duurzaam te verbeteren. Vlaanderen heeft deze Europese regelgeving omgezet in Vlaamse wetgeving. Die regelgeving vraagt onder meer een uitgebouwd systeem van afvalwaterinzameling, -transport en -zuivering. Vlaanderen heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en zuiveringsinstallaties. Om deze investeringen optimaal te kunnen laten renderen, is het belangrijk dat de privéwaterafvoer correct is aangelegd. Dit betekent dat de manier waarop de afvoer is aangesloten op het openbaar rioleringsnet (of op een gracht) én de hoeveelheid en de kwaliteit van het water dat je afvoert in orde moet zijn.
Daarnaast zet de overheid zich in om het regenwater maximaal ter plaatse te houden. Dit zorgt ervoor dat regenwater hergebruikt kan worden en kan infiltreren in de grond.
Een keuring van jouw privéwaterafvoer is daarom noodzakelijk in het kader van een goed waterbeheer.
Op 1 januari 2021 verandert de keuring grondig.
Hieronder geven we een overzicht wat er wijzigt en belangrijk is voor jou als klant.
In volgende gevallen is een keuring verplicht:
- Bij nieuwbouw of herbouw;
- Als je een nieuwe bijkomende aansluiting aanvraagt;
- Als je een IBA (individuele sanering) plaatst;
- Nadat een inbreuk is vastgesteld;
- Bij de aanleg van gescheiden riolering op het openbaar domein(afkoppelingsproject), tenzij er een keuring is uitgevoerd voornieuwbouw of herbouw die maximaal vijf jaar oud is;
- Nadat herstelmaatregelen genomen zijn naar aanleiding van een voorafgaande niet-conforme keuring van de privéwaterafvoer (herkeuring).
Wanneer je een keuring aanvraagt, ben je verplicht een uitvoeringsplan en inventaris van de privéwaterafvoer met de nodige bewijsstukken ter beschikking te stellen aan de keurder. Een sjabloon van inventaris en een handleiding van hoe je deze inventaris moet invullen, vind je hieronder. Wanneer je een keuring aanvraagt voor een nieuwbouw of herbouw, moet je altijd de omgevingsvergunning ter beschikking stellen aan de keurder.
Voor de afvoer voor afval- en regenwater gaat de keurder na of deze aansluitbaar is op de rioleringsinfrastructuur. Hierbij wordt gecontroleerd of:
- het afval- en regenwater correct gescheiden zijn op privéterrein
- of de afvoer van afval- en regenwater volgens de wet gebeurt
- of het regenwater volgens de wet wordt opgevangen, gebruikt en afgevoerd
bron: www.aquaflanders.be